poniedziałek, 9 listopada 2015

Kawa macchiato dla osób z nietolerancją laktozy

Im starsi jesteśmy, tym więcej schorzeń związanych z układem trawiennym nas dotyka. Nietolerancja laktozy to jedno z nich, coraz powszechniejsze u dorosłych osób. Nie da się ukryć, że zmusza nas ono do wielu wyrzeczeń. Trzeba znaleźć zamienniki mlecznych śniadań, wielu deserów, sosów… a przede wszystkim ukochanej kawy z mlekiem. 







Co jednak, jeśli nie potrafimy sobie odmówić popołudniowej kawy macchiato?Nic straconego! Dziś niemal każda kawiarnia wychodzi naprzeciw osobom, które z powodu nietolerancji laktozy czy diety wegańskiej nie chcą lub nie mogą spożywać mleka. Takie miejsca za niewielką dopłatą oferują mleko sojowe, a w niektórych przypadkach także mleko migdałowe lub kokosowe.





 Możecie mieć wątpliwości, czy taka kawa macchiato będzie równie smaczna. Cóż,  oczywiście jej smak różni się od tradycyjnej, ale kto powiedział, że musi to być zmiana na gorsze? Mleko sojowe ma pyszny, lekko słodkawy posmak, a kokosowe doda napojowi nutki egzotyki. Co wybieracie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz